Hagabys herrar 16:e i Lakia-Jukola

Herrarnas 1:a lag förbättrade fjolårets 17:e-plats genom att gå i mål som 16:e lag när årets Jukola-budkavle avgjordes i skogarna kring Kauhava, ca 1 h öster om Vasa. Avståndet upp till segrande Stora Tuna OK blev +35:08 men till tredjeplatsen var det enbart ca 15 minuter efter drygt 8 timmars tävlande. Laget placerade sig som 6:e bästa svenska lag och som bästa länslag. Terrängen bestod delvis av flacka detaljerade höjder med berghällar men också av plattare partier med sämre sikt och en del grönområden.

Viktor gav laget en flygande start och växlade i tät som 12:a, endast 27 sekunder efter. På sträcka två, ”Långa natten”, satte Jerker högsta fart och det bildades en tättrio med Hagaby, Stora Tuna och Ikaalisten Nouseva-Voima. En diffus grönområdeskontroll mot slutet av banan ställde till det och Jerker växlade som 14:e, + 5:48. Filip sprang stabilt på sträcka 3 och växlade som 13:e. Avståndet upp till ledande Stora Tuna var hela +10:28 men till andraplatsen var det 3 minuter! I gryningsljuset på sträcka 4 sprang Love som en klocka och plockade placeringar och höll jämn fart med täten. Hagaby låg nu 9:a, +11:03 och med 3 minuter upp till Topp 3. När dagsträckorna tog vid började farten hos ledande Stora Tuna trissas upp rejält. För Hagabys del sprang Jakob sträcka 5 och förutom en bom på ett par minuter levererades en bra stafettsträcka. Jakob kunde skicka ut Oskar på sträcka 6 som 23:e lag, +19:19, men till Topp 3 var avståndet enbart 9 minuter. Oskar hade en tuff uppgift när tätlagen skickade ut landslagslöpare men fokuserade på sin uppgift och levererade enligt plan en stabil stafettsträcka och växlade som 28:a, +33:37. Stora Tuna med Viktor Svensk hade drygat ut och ledde tävlingen med 8,5 minuter. Tampereen Pyrintö på 3:e plats var hela 16 minuter efter! Ut på den 15,8 km långa sistasträckan dundrade Martin med hög fart och goda jaktmöjligheter. Till startpunkten var det 1,5 km och Martin höll 3:07/km (på Strava-segmentet var han snabbast av alla). Nu blev det en spännande väntan när vi följde Martins framfart i skogen där lag på lag passerades. Efter en härlig långspurt kunde Martin föra in oss på 16:e plats!

Herrarnas lag 2 levererade en solid stafettinsats och tog sig i mål som 259:e lag av ca 1400 fullföljande lag. I Venlakavlen slutade Hagabys lag 1 som 148:a medans lag 2 pga återbud inte lyckades fullfölja budkavlen.

Filip Dahlgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *