Hoppa till sidans innehåll

Jukola - Tävlingsrapport från Oskar

21 JUN 2018 16:00
Femtesträckans Oskar Eklöf återger sitt upplevda Jukola-dygn.
  • Uppdaterad: 02 SEP 2018 13:52

Får man ta med nattlampan på flyget?

Lördag c:a 11.05 åker Jakob, Sebastian och jag från Örebro, Viktor plockas upp i Köping, övriga lagmedlemmar har anlänt med färjan till Helsingfors under morgonen. Kommer till Arlanda knappt två timmar före avgång, vid incheckning av väskorna uppstår frågetecken kring vad som gäller med pannlamporna, litium-batterier är tydligen terrorist-material. Efter lite funderingar och google-konsultation packas pannlamporna i handbagaget. Strax efter 17 finsk tid landar vi på Vanda flygplats och hämtar ut en hyrbil. Vi styr norrut mot Lahtis och intar middag på ett väghak strax norr om Mäntsälä. Informerar sällskapet om att orienteringsklubben i området heter Mäntsälän Urheililjat, de andra var totalt ovetandes om denna finska allmänbildning.

Någon gång efter 19 anländer vi till en mycket torr och dammig parkering på ett fält någon mil väster om Lahtis. 1,5 km att gå till TC visar sig vara snarare 3 km, dessutom är det närmare 25 grader varmt. Väl framme vid tältplatsen påbörjas lagsamling, det känns fokuserat och målmedvetet. Lägger speciellt på minnet att Anders påtalar vikten av att vi ska jobba hela vägen fram till kartplanket för att utgående löpare inte ska behöva slita för att täppa igen en lucka i början.

Vilken jävla smäll
Efter en vända på TC för att kolla hur mål- och växlingsområdet ser ut är det dags att krypa ner i sovsäcken. Halvsover någon timma innan speakern drar igång för fullt c:a 22.30, en halvtimma kvar till start, går det att somna om? Är det någon idé? Kommer ändå vakna 23.00 då finska försvaret kommer avfyra en kanon som skulle väcka en död. Halvslumrar ytterligare några minuter, speakern pratar vidare på finska, uppfattar ”don’t touch the maps”, starten är nära.

Mycket riktigt, BOOM, finska försvaret startar stafetten med startpistol modell större, knappt 2000 lag drar iväg. Slumrar ytterligare en stund men det är svårt att komma till ro, ska upp om knappt 3 timmar. Lite efter midnatt kan jag inte låta bli att kolla resultatet i mobilen, ser att Love efter inledande tidstapp gått nästan jämnt med täten och skickat ut Filip på plats 105. Vilar ögonen ytterligare en halvtimma och kollar sen resultatet igen. Ser att Filip har inlett starkt och plockat 60 placeringar till radio 2, känns mycket tryggt och kan efter det slumra ett bra tag.

Utebliven gröfrukost
När Harald kommer in i tältet 02.00 för väckning är jag redan klarvaken. Har sett att Filip gjort ett starkt lopp och växlat ut Viktor som 34:e lag. Följer Sebastian till incheckningen och önskar lycka till, ser hur himmelen börjar ljusna i öst, går till Ravintolan (markan) och ska köpa gröt, - VA!? ingen gröt förrän klockan 05, får nöja mig med en macka. Går tillbaka till tältet. Love och Filip är där och ger sina bästa tips. Enda jag minns är att Filip säger att man kan springa hur fort som helst emellanåt men att man måste tempoväxla och vara väldigt noggrann när man kommer in i gropterrängen. Snörar på mig skorna, funderar ett tag och tar sen på mig nattlampan, dock bara med det lilla reservbatteriet, det är ju ganska ljust, eller är det mycket mörkare i skogen? Tillbaka på TC möter jag upp Harald vid växlingsplanket, han meddelar att Viktor är på gång.

Viktor kommer inom några minuter i främre delen av en klunga som är så utdragen att den knappt kan kallas klunga. Han har plockat till plats 27 men är ändå inte helt nöjd med sitt lopp. Ser Sebastian dra iväg i full fart mot startpunkten, här gäller att det att täta framåt i klungan. Tänker att nu är det min tur nästa gång, känns inte nervöst, bara laddat, börjar värma upp alldeles för tidigt, vill veta hur hälsenan känns, har haft problem hela våren. Den känns inte alls, det är bra, kan bero på stundens allvar, eller på det doktorn har skrivit ut, förmodligen en kombination.

”Det är tredje gången du säger att han ska komma om 5 min”
Börjar känns att det är nära nu, har värmt upp länge, sprungit till Harald säkert 5 gånger och frågat om Sebastian är på gång. 5 minuter innan start lämnar jag lampan till Harald, den behövs inte, alla tätlagen har stuckit ut utan lampan, vi är med där framme, nära täten, det känns inspirerande.

 Så kommer Sebastian, han har hängt i bra och växlar ut mig som 41, det är tätt framåt men lite mer utdraget bakåt. Har inte stenkoll på detta men vet att Lidingö är 6 sekunder framför. Går ut i ett vansinnigt tempo, strax efter startpunkten slänger jag ett öga på klockan och ser att den säger 3.20-tempo, tänker på vad Filip sa om att tempoväxla. Lyckas ändå inte riktigt täta fram till Lidingö, det är bara springa som en idiot fram till 200 meter innan kontrollen.

Löpare överallt, skiter i dom, nu ska jag ta ettan.
Kommer in i ett tätare parti, det är skumt men det går utan lampa, viker av lite höger, ser att det är en kontroll vid en sten, tar ett kartstopp, vet vilken sten det är, vänder upp över en höjd och spikar min grop, skön känsla. Fortsätter mot tvåan, här borde det vara ett stråk, det är det inte, var har alla andra sprungit? Går stenhårt på kompassen, passerar en stig, kommer in i ett stenigt parti, har stenkoll (hehe), spikar tvåan. Vänder nordväst mot trean, kommer in i banans första gropparti, groparna är verkligen djupa, får inte ihop det, groparna är FÖR djupa. Ett SNO-lag yrar om att vi är fel och en finne skriker kodsiffror på finska. Sjabblar bort en halvminut på att få kläm på kartan innan jag går när i rätt sänka och tar kontrollen.

Vidare mot fyran, rakt på, passerar vätskan, kommer ihop med Ärla, det går fort nu, bockar av punkthöjden som sista säkra och kontrollen sitter där den ska. Ut på hygget, kolla kompassen, osäker på om det är uppför eller nerför på kartan, strunt samma kontrollen är given. Ärla kommer från vänster och får kontrollen lite före, jobbar ikapp uppför en sluttning och biter i hela vägen till kontroll 6. Kontrollen är tydlig, groparna är så stora och djupa att dom inte går att ta miste på, gäller bara att inte springa ner i dom.

Snälla kontrollen, sitt där framme i gropen
På väg mot kontroll 7 kommer jag ihop med vad jag misstänker är tre andra lag på min sträcka. Tänker att jag struntar i dom för nu blir det svårt och gafflat. Mer eller mindre joggar igenom hela grönområdet, lägger bort en halvminut på sjuan, väl ute på andra sidan ser jag inga andra lag på min sträcka. På väg mot kontroll 10 rundar jag den stora gropen på södra sidan, håller stenhårt i kartan och tänker ”snälla kontrollen, sitt nu där framme i gropen”. Kontrollen sitter där.

Till kontroll 11 är det oerhört plottrigt på kartan, efter 50 meter har jag tappat bort mig. Fortsätter joggandes i riktningen jag gick ut och läser in mig när jag passerar en beståndsgräns, full fart fram mot kontrollen. Vidare mot 12an, först över ett hygge som är en enda stor grop, väl uppe tempoväxling och full fart mot kontroll 12, det är ett spår fram sista 100 metrarna och folk kommer från alla riktningar.

Ända fram till planket
Slänger på kompassen, här är det ingen idé att finorientera, vet var jag ska in i skogen på andra sidan hygget, springer ifrån Kangasala och Hiisirasti. In i skogen på andra sidan och ner i kanten av en grop som är så stor att den inte går att överblicka, tappar bort mig men litar på att jag har riktningen. Upp ur gropen, noterar den gröna gropen norr om kontrollen, viker av 20 meter söderut och får kontroll 13. Öser på fram till publikkontrollen, det går inte att missa, ALLA är på väg dit. Springer förbi blåbärslag uppför slänten, publiken skriker, lägger pussel med emit-brickan och fortsätter mot nästa kontroll.

Är plötsligt själv igen, skulle ingen åt mitt håll? Det är stigar överallt, får inte ihop kartan, blir ståendes, går, joggar, stannar igen, tror jag är rätt men är inte säker. Läser in mig samtidigt som Hakarpspojkarna passerar i hög fart, hänger på, tar kontrollen, tänker att nu j*vlar ska jag hänga med hela vägen in. Springer lite smartare till sista kontrollen men stämplar ändå precis bakom, benen skriker, IKHP-killen segar sig ifrån några meter. Hör hur Harald och någon mer(?) vrålar på mig, biter i, målstämplar på plats 39, accelererar, tänker på vad Anders sa om att jobba hela vägen fram till växlingsplanket, rycker kartan, tätar luckan och skickar ut Jakob samtidigt som IKHP. Gör inget annat än andas i en minut, stämplar ut – godkänd, lättnad och nöjdhet över loppet infinner sig, mot saunan!

Räcker det till topp 30?
På väg från bastun har solen börjat värma, tar upp telefonen och kollar resultatet, Jakob har gjort ett riktigt bra lopp och plockat till plats 37, sekunderna bakom IKHP. Möter Jakob halvvägs tillbaka till tältet och han är nöjd med sitt lopp. Ser i resultaten att det är tätt framåt, drygt 4 minuter fram till topp 30, dessutom 6 minuter fram till topp 25, dom som springer sista bland topp 30-lagen är dock inga man springer ikapp hur som helst. Väcker alla som vill veta (och inte vill veta) att vi har chans på topp 30, det är dags att gå och heja.

Laget står och väntar på upploppet, Martin närmar sig topp 30 men dom är flera i klungan, Tisaren är så nära fram, kommer det räcka? Tisaren dyker upp, en minut senare kommer Martin ihop med tre andra, alla vrålar, Martin är tvåa i fyrmannaspurten och det räcker till plats 30. Vi är riktigt nöjda men samtidigt var det ju så nära att slå Tisaren och att komma topp 25 (prisutdelning).

Hemåt igen
Tillbaka till tältet, några sover lite mer, några diskuterar och analyserar, sen kommer kartorna, mer diskussion och analys. Alla är riktigt nöjda med resultatet, alla har gjort bra lopp, ändå känns det som det kan finnas ännu lite mer att hämta. Vid 11-tiden åker vi tillbaka mot Helsingfors, köttbullelunch intas på IKEA, därefter vidare mot flyget respektive färjan.

Tack Anders och Harald för coachning genom natten. Tack laget för fina prestationer och en minnesvärd Jukola-natt. Nästa år siktar vi mot topp 25, det känns inte omöjligt.

 /Oskar

 Länk till banorna: http://www.gpsseuranta.net/eindex.php?sivu=tt&id=20180616

Jukola 2018

Skribent: Viktor Larsson
E-post: Adressen Gömd

 

Moelven20151102

CÅLogga

Handelsbanken_farg

Corporate logo med pay off

 

 

Följ vår landslagslöpare
Martin Regborn på
Instagram

 

 

   

Hagaby på FacebookInstagram
Följ oss på
Instagram

Postadress:
Hagaby GoIF Örebro - Orientering
Ringstorpsvägen 20
70369 Örebro

Kontakt:
Tel: 019312016
Fax: 019314968
E-post: This is a mailto link

Se all info